Altena Road Circuit

Ga jij aan minimaal 5 van de 7 stratenlopen deelnemen van het Altena Road Circuit klassement?

Zet dan nu vast onderstaande data in je agenda en mis deze fantastisch mooie evenementen niet!

Agenda

  • 25 maart 2023 Brakelse Lenteloop 
  • 22 april 2023 Stratenloop Almkerk
  • 12 mei 2023 Biesboschloop
  • 23 augustus 2023 Stratenloop Genderen
  • 7 september Stratenloop Giessen
  • 7 oktober 2023 Waterlinieloop Sleeuwijk
  • 4 november 2023 Vestingstadrun Woudrichem

NB: het klassement geldt alleen voor de afstanden die onderdeel zijn van het Altena Road Circuit

Het Altena Road Circuit wordt georganiseerd door atletiekvereniging Altena Roadrunners. Iedere wedstrijd wordt georganiseerd door een plaatselijke organisatie. Bij de beschrijvingen van de wedstrijden vindt je de contactpersonen voor de afzonderlijke wedstrijden. Het Altena Road Circuit is het oudste hardloopcircuit van Nederland.

Historie

Het stratenloopcircuit in het Land van Heusden en Altena – het oudste in ons land – is niet meer weg te denken en is een begrip geworden in onze regio, maar ook ver daarbuiten. Vroeger waren het z.g. “wilde lopen”, maar sinds 1991 organiseert de Altena Road Runners in samenwerking met de plaatselijke hardloopcomités de stratenlopen onder auspiciën van de Atletiekunie. Een aantal lopen is gecombineerd met een of ander zomer- of dorpsfeest. De te lopen afstanden voor zowel wedstrijdlopers als recreanten variëren van 5km tot een halve marathon. Voor de jeugd zijn de afstanden aangepast. Er is geen vette prijzenpot en het plezier staat voor veel lopers voorop door de fijne sfeer en de gezelligheid. De laatste loper is voor Altena Roadrunners net zo belangrijk als de nummers één en twee.

In 1985 vond het eerste officiële stratenloopcircuit plaats in het Land van Heusden en Altena onder de naam Nieuwsblad Stratenloopcup. De stratenloopcommissie werd gevormd door Zeger de Ruyter, Anton Schop, John Redeker en Dirk Bouman. Het circuit bestond uit de volgende lopen: Sleeuwijk (9,2 km), Veen (5 km), Meeuwen (6 km), Wijk en Aalburg (9,7 km), Almkerk (5km), Hank (7,5 km) en Giessen (5,2 km). De uitslagenlijsten werden destijds geschreven of getypt. Alleen van de eerstaankomenden werden de met een stopwatch geklokte tijden vermeld. In latere jaren werd het circuit uitgebreid met lopen in Nieuwendijk, Rijswijk, Werkendam, Genderen en Andel, waarvan er inmiddels weer een aantal verdwenen zijn. 

In de beginjaren waren er nog geen klassementen voor veteranen 50+ en vrouwen. Deze dateren uit 1987. De klasse mannen veteranen 3 (60+) en dames veteranen (35+) zijn in 1993 ingevoerd. In 1995 is er nog een vrouwen masters 2 ingevoerd (40+). We hadden toen dus MSen, M40, M50, M60, VSen, V35 en V45. De Atletiekunie besloot in 2006 de mannen veteranen evenals de vrouwen te beginnen bij 35 jaar. Tevens werden de veteranen klassen omgedoopt tot master klassen. Sinsdien voeren wij de volgende categorieën: MSen, M35, M45, M55, VSen, V35 en V45.

Een stratenloopcommissie zorgt nu voor een uitstekende organisatie en de uitslagenlijsten worden tegenwoordig ook gepubliceerd op internet. In 1987 werd de Henk Westerlakentrofee ingevoerd voor de beste nieuweling in het regionale stratenloopcircuit. Dit als huldeblijk voor de promotor van de hardloopsport in onze regio. In 1992 verscheen het eerste programmaboekje dat in 1995 geheel vernieuwd werd met een fraaie kleurenomslag en uitvoerige informatie voor alle lopen. In verband met de publicaties op de website van het circuit en op facebook is vanaf 2015 besloten geen programmaboek meer uit te brengen.